Защо е важен правилният монтаж на климатика?

Правилният монтаж на климатичната система е едно от най-важните неща за нормалната работа на закупената машина.Грамотната инсталация на климатичната система ще Ви позволи насладите на пълните възможности на климатика и ще гарантира дълга и безпроблемна работа.
Преди да се извърши монтажът на климатика трябва да се съобрази мястото на външното и на вътрешното тяло, така че въздухът, който излиза от вътрешното тяло да не попада директно върху хората в помещението, особено когато климатикът работи в режим охлаждане.
Ефективната работата на климатика зависи не само от качеството и марката на климатика, но и от е правилното и качественото му инсталиране от специалистите.
Трябва да се подбере квалифицирана фирма с добре обучен персонал. За осъществяването на професионален монтаж на климатик, е необходимо използването на професионална пробивна и прахопочистваща техника и инструменти и първокачествени материали.
За качествения монтаж на климатик е необходимо да се използват сертифицирани стойки за закрепване на външното тяло, както и надеждни крепежни елементи и съпътстващи консумативи за монтаж на климатик – бандажна лента, PVC ленти, гумени антивибрационни тампони.
Инсталирането на климатичната система включава монтирането на външното и на вътрешното тяло, свързването им с медни тръби, които да осигуряват движението на хладилния агент-фреон и окабеляване на системата. Медта е скъп материал, който обаче бавно старее и не би пропуснал изтичане на фреон дори след дълги години употреба. При монтирането на климатика трябва да са отведе на кондензната вода. Кондензът при работата на климатика се получава поради това че единият топлообменник винаги е с температура, по-ниска от точката на оросяване. Във вътрешното тяло на климатичната система има специална ваничка, която събира кондензиралата вода и чрез дренажен маркуч тази вода се изхвърля навън. Възможно е монтирането на специална дренажна помпа, която притежава допълнителен резервоар и когато той се напълни помпата изпомпва водата. Тази помпа се използва когато кондензът трябва да се отведе на по висока позиция отколкото е вътрешното тяло . Друг важен процес е вакуумирането на системата, с което се проверява дали няма пропуск в херметичността и се изпомпва влажния въздух от тръбите.След като системата е инсталирана, климатикът се тества и ако всички показатели са в норма, може да се ползва.