Какви филтри има в климатиците ?

Видове филтри при климатиците
-груби филтри-честотата на почистване на филтъра зависи от замърсеността на въздуха във съответния регион. Добре поне веднъж месечно, филтърът да се почиства при изключен климатик. В случаите когато е много мръсен въздуха е наложителна и по-често миене.По-фините филтри в климатика се подменят на определен период с нови.
-електростатичен филтър– представлява мека полиетиленова решетка, по която полепват прах и леки частици, той защитава топлообменника от наслоявания. Този филтър , периодично се сваля, измива , подсушава и връща обратно на мястото. По на наелектризирането той улавя както малки прашинки така и някои микроорганизми. Активният,
-карбонов филтър-улавя и неутрализира цигарения дим, миризми и микроскопични частици с размери до 0,0001 мм.
-плазменият филтър неутрализира вируси, бактерии, алергени и др.,а по-едрите частици прах ,полени и мъхчета се привличат от електростатичният филтър и се натрупват там. Плазмата допълнително йонизира въздуха с отрицателни йони.Плазменият филтър е с много дълъг живот.
-йонизатор-отрицателни йони има сред природата, около водопадите, морския бряг, планините. Йонизаторът много освежава въздуха, притова той може да се активира самостоятелно. Плазменият филтър и йонизаторът неутрализиран цигарения дим и неприятните миризми.
Почти всички филтри имат електростатичен филтър за фино пречистване на въздуха.Той обикновено е обработен с биологично активно вещество с антибактериално действие.
-катехиновият филтър е обработен с катехин- природен антисептик, от там е и името му.
-фотокаталитични електростатични филтри, те се възстановяват за няколко часа, след като се изложат на слънце и са на практика вечни

Продават се климатици със самопочистващ се филтър, при който след определени часове работа на системата, започва самопочистване. При тях прахът се отлага в специална касета, която трябва да се почиства веднъж годишно. Много климатици имат индикатори, които светват при нужда от почистване на филтъра.